Du er altid velkommen til at kontakte mig hvis du ønsker at høre om kommende arrangementer, har et ønske til arrangementer eller har et hvilket som helst spørgsmål om yoga, hinduisme eller sanskrit. Du finder mig på info@devimahal.com – eller på de sociale medier. Jeg glæder mig til at møde dig
Efter opfordring har jeg besluttet at gentage en læsegruppe hvor vi sammen vil læse og diskutere den danske oversættelse af Light on Life over 7 uger. Bogen er skrevet af B.K.S Iyengar som har været en af de mest nyskabende yogaguruer indenfor moderne yoga. Bogen er udgivet på dansk i 2020, og er en fantastisk mulighed for at koble filosofi på den moderne yogapraksis til et mere holistisk system.
Hvis du ønsker at bruge denne lejlighed til at dykke endnu dybere ned i filosofien bag Iyengars mesterværk er dette noget for dig! Vi vil sammen læse bogen over 7 gange, svarende til de 7 kapitler i bogen. Til hver session vil jeg have forberedt et oplæg, samt nogle relevante spørgsmål og diskussionsemner. Det kunne være noget i stil med:
– Hvad betyder frihed for yogien?
– Hvordan opnås den højeste
lyksalighed (ānanda)
– Hvordan kan de 8 lemmer
(aṣṭāṅgayoga) integreres i en
yogapraksis?
ĀSANA & YOGA
For mange er praksis af de fysiske stillinger eller āsana det definerende kendetegn ved yoga. Men i mange år var yoga nærmere forbundet med meditation og åndedrætsøvelser end med praksis af disse fysiske stillinger, og mange af de populære stående stillinger er ganske nye af dato. En forståelse af āsana kan derfor være med til at skabe en meget bredere og dybere forståelse af yogaens filosofi og historie.
Til dette foredrag vil jeg guide jer igennem udviklingen og forståelsen af āsana i yogatraditioner, både i Indien og i vesten.
Alle er velkomne til dette online foredrag, og ingen forhåndskundskab er nødvendig. Prisen er 325 kr. Det er live d. 22/06 kl. 18:30.
Man får tilsendt noter, der vil være adgang til PowerPoint efter foredrag, og adgang til optagelsen en hel måned efter foredraget. Der er selvfølgelig også mulighed for spørgsmål, både mundtligt og skriftligt. Tilmelding og betaling foregår via mail til info@devimahal.com
Workshoppen har boblet i mig i årevis, da det er et relevant og udfordrende emne: hvordan kan vi som mennesker i den moderne vestlige verden bruge indisk yogafilosofi, både på en pragmatisk og respektfuld måde? For mig er det vigtigt, at omfortolke yogafilosofi til moderne behov, samtidig med at dens kulturelle og historiske kontekst(er) respekteres. Det er derfor en workshop hvor vi skal snakke om den moderne verdens behov, kravene til en yogalærer, og i særdeleshed kigge på begrebet autenticitet. Jeg vil komme med en lang række forslag til hvordan alt fra Patanjalis bevidsthedsfilosofi, cakra’er, mytologi og meget andet kan integreres i yoga undervisiningen.
Som deltager er det en god ide at være bekendte med basal yogafilosofi, f.eks. et kendskab til Patanjalis 8 led, men ellers er alle velkomne – både praktiserende, lærere og andre interesserede.
Workshoppen finder sted over Zoom Lørdag d. 19 februar kl. 13.00-16.00. Der vil selvfølgelig være en pause, og derudover får i adgang til optagelsen i en måned. Hvis man ikke kan deltage live vil der også være mulighed for at købe adgang til optagelsen.
Prisen for workshoppen er 300 DK. Jeg har dog kun plads til 20 på denne workshop, da jeg gerne vil at der er tid til dialog og spørgsmål, så først til mølle princippet gælder.
Når åndedrættet er ustabilt, er sindet ustabilt; når åndedrættet er stabilt, vil sindet stabiliseres. Da opnår yogien sindsro. Derfor bør man kontrollere åndedrættet. (Haṭhapradīpikā 2.2.)
Prāṇāyāma refererer til åndedrætsregulering eller åndedrætsøvelser, og er en af de ældste praksisser i yogaens lange historie. Udover at have mange fysiske fordele, er prāṇāyāma også en praksis der forbinder det mentale og fysiske plan, og der kan være mange fordele ved at undersøge og være sammen med sit åndedræt. På denne workshop skal vi stifte bekendtskab med åndedrættet og den vitale livsenergi, som netop er prāṇa, i både praksis og teori. I mange yogatraditioner arbejdes der udover den fysiske krop også med en ”yogisk krop” som er mere subtil og en slags energikrop. Derfor vil vi først lære om konceptet prāṇa og prāṇāyāma, efterfulgt af en række stillinger (āsana) der skal åbne vores krop til en efterfølgende indføring i prāṇāyāma, som efterfølges af en dybdeafspænding.
Vi serverer en kop ayurvedisk te som afslutning på workshoppen. Booking foregår gennem www.city-yoga.dk – der er KUN 12 pladser til workshoppen, så meld dig endelig til i god tid!
Roder du også nogle gange rundt i sanskrit vokabularet til din yogapraksis eller undervisning og kunne du tænke dig at lære om nogle af de mest centrale begreber som samādhi, dhyāna, mokṣa, aṣṭāṅgayoga og kunne du tænke dig at stifte bekendtskab med alfabets lyde og den rette udtale af forskellige āsanaer og mantraer? Denne workshop er netop til dig der gerne vil udbrede dit kendskab til sanskrittens brug i yoga! Der er begrænsede pladser (15), da vi helst skulle have masser af rum til spørgsmål og øvelse af udtale. Udover en online session på zoom får alle deltagere adgang til optagelsen i en helt måned samt noter der beskriver de vigtigste sanskrit ord til en yogapraksis, og gennemgår udtalen af det smukke alfabet.
Det er muligt at købe optagelsen fra dette arrangement for 250 DK. Send en mail til info@devimahal.com.
”For den højeste lykke tilfalder den yogi, hvis sind er faldet til hvile, hvis lidenskaber er stilnet, og som fri fra det, som er af det onde, er blevet ét med brahman.” (Bhagavadgītā 6.27)
Hvad er den højeste lykke for en yogi? Hvad er virkelig frihed og hvad betyder brahman? Bhagavadgītā er blevet en af de mest populære skrifter i vesten om hinduisme og bliver også flittigt brugt i undervisningen på diverse yogalærer uddannelser. Men hvordan og hvorfor blev teksten så vigtig, og hvad betyder yoga i Bhagavadgītā egentlig? Hvis du er nysgerrig på karmayoga, bhaktiyoga, og hvad Patañjali og buddhisme har at gøre med dette klassiske værk, så er dette foredrag noget for dig.
Vi vil denne aften gennemgå de mest centrale emner og passager fra teksten med særligt fokus på netop det sjette kapitel, som handler om yoga.
Det er muligt at købe optagelsen fra dette arrangement for 200 DK. Send en mail til info@devimahal.com.
Hvor gammel er yoga? Kommer yoga fra hinduisme eller buddhisme? Er yoga det samme som meditation? Hvad er historien bag solhilsner? Har yoga noget at gøre med religion? Kommer moderne yoga fra højskole gymnastik og er aṣṭāṅgayoga egentlig nyt eller gammelt? Hvordan er det lige at Bhagavadgītā, Yoga Sūtra og B. K. S. Iyengar hører sammen?
Hvis dette er spørgsmål du af og til tænker på, så er mit næste foredrag, som er en introduktion til Yogaens Historie måske noget for dig. Foredraget er en helaftensforestilling, så der vil være en kort pause. I dette foredrag vil jeg guide dig gennem ca. 2000 års yoga historie på 2-3 timer. Det er et godt foredrag at starte ud med, eller til at få et overblik over de forskellige udviklinger med, og jeg ELSKER at give præcis disse foredrag!
Det er muligt at købe optagelsen fra dette arrangement for 200 DK. Send en mail til info@devimahal.com.
Hvad betyder begreber som karma, ātman og samsara? Hvem er den yogiske gud Śiva egentlig og dyrker man i hinduismen én gud eller flere guder? Hvad er forholdet mellem den Universelle Bevidsthed (Brahman) og den Individuelle Bevidsthed (Ātman)?
Alt dette, og meget mere til, vil du kunne få svar på i mit næste online foredrag der udover et crashcourse i hinduismen vil fokusere på en introduktion til de 6 klassiske eller ortodokse indiske filosofier, kendt som ṣaḍdarśana.
Foredraget varer ca. 1.5 time og vil foregå live over Zoom d. 13/03 kl. 13.00.
Det er muligt at købe optagelsen fra dette arrangement for 250 DK. Send en mail til info@devimahal.com.
Devī Mahal
v/ Religionshistoriker Gitte Poulsen
Email: info@devimahal.com
Devī Mahal
v/ Religionshistoriker & Explorer Gitte Poulsen
Email: info@devimahal.com